Η Νέα τυπολογία καταλυμάτων στον Τυρό Αρκαδίας με το “Zen Minimal Luxury Housing”

Zen

Το στούντιο αρχιτεκτονικής LandmArch, με έδρα την Αθήνα, εισάγει μια νέα τυπολογία ξενοδοχείων με τίτλο ‘Zen Minimal Luxury Housing’. Μέσα από αυτό το έξυπνο σχέδιο περίπλοκων κατοικιών και την εννοιολογική του ισορροπία μεταξύ αρχιτεκτονικής, φύσης και πνεύματος, στόχος είναι να εισχωρήσει στη ζωή το νόημα του «Ζεν», ή πιο απλά η φιλοσοφία ενσωμάτωσης σώματος και νου, δημιουργώντας χαλάρωση, ηρεμία και ευεξία.

Ενώ η προηγούμενη κατάσταση του ξενοδοχείου αποτελούσε μια πολυκατοικία με συνολικά δώδεκα διαχωρισμένα διαμερίσματα (επτά ιδιωτικά υπνοδωμάτια, μία κοινόχρηστη κουζίνα, τρία κοινόχρηστα μπάνια και ένα κεντρικό γραφείο), ο νέος σχεδιασμός προωθεί τη λειτουργικότητα , την ιδιωτικότητα και την άνεση.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τριών ξεχωριστών και πλήρως ιδιωτικών διαμερισμάτων 54 και 27 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, τοποθετημένα στρατηγικά για να χαρακτηρίζονται από φυσικό φωτισμό και αερισμό, μετατρέποντας το ξενοδοχείο σε προορισμό ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζεται για την άψογη αρχιτεκτονική του και την άμεση σχέση του με το γραφικό περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η εξοικονόμηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου χώρου, δημιουργώντας παράλληλα καθαρές μορφές, πλήρως άνετες και φιλόξενες. Η έμπνευση ριζώθηκε στην ιαπωνική και σκανδιναβική μινιμαλιστική προσέγγιση της διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Το πρώτο βήμα ήταν η τοποθέτηση όλων των χώρων αποθήκευσης, οι οποίοι είναι απόλυτα ενσωματωμένοι στο σχεδιασμό με τρόπο που τους καθιστά τόσο αόρατους όσο και προσβάσιμους ταυτόχρονα. Η δεύτερη χειρονομία της εξοικονόμησης χώρου περιελάμβανε την ιδέα του κατοπτρισμού.

Τα υλικά, η κλίμακα και ο φωτισμός ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Το κύριο χρώμα του φόντου είναι το λευκό, τόσο στους τοίχους από τούβλα όσο και στο πεζοδρόμιο, ενώ το τελευταίο είναι από εποξειδική ρητίνη. Αυτό δημιουργεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία φέρνουν το φυσικό φως και δίνουν έμφαση στη γύρω φύση. Πολύχρωμες πολυτελείς πινελιές, έπιπλα πολυτελείας, επιλεγμένα προσεκτικά από ελληνικές και σκανδιναβικές επιχειρήσεις, παρέχουν ζωντάνια και πικάντικη αφή της μορφής, μέσω της χρωματικής αντίθεσης.

Ένα χειροποίητο πολυτελές έπιπλο γραφίτη από σίδηρο και αδιάβροχο ξύλο έχει δημιουργηθεί και τοποθετηθεί για να χωρίσει μια περιοχή σε τρία διακριτικά, το σαλόνι, το γραφείο και την κουζίνα.

Όλα τα μπάνια φέρουν το δικό τους χαρακτήρα. Οι τοίχοι τους είναι χρωματισμένοι με γήινες χρωματικές παλέτες πράσινου και μπλε από σφυρήλατο τσιμέντο, ενώ τα δάπεδα τους είναι κατασκευασμένα από γυαλισμένο γκρι σκυρόδεμα με σφυρήλατη υφή, προσθέτοντας μια ζεστή αίσθηση στο χώρο. Τζακούζι παρέχεται σε όλα τα μπάνια δωματίων για μια πολυτέλεια που προσφέρει και την αίσθηση αποτοξίνωσης.

Και τα τρία διαμερίσματα πρόκειται να φιλοξενήσουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να τους εισαγάγουν στο νέο τρόπο ελληνικής φιλοξενίας και εγχώριας αφήγησης.

Οι υπόλοιπες παροχές χαρακτηρίζονται από υψηλής τεχνολογίας φιλική προς το περιβάλλον υπηρεσίες, τόσο για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών όσο και για τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων επιλογών.

Εγκατεστημένο στην παράκτια περιοχή του Τυρού, το “ZEN” αγκαλιάζεται από το μοναδικό ποιμενικό, αγροτικό και άγριο τοπίο του μυθικού τόπου της Αρκαδίας. Ο συνδυασμός και η συνύπαρξη των κρυστάλλινων νερών του Αργολικού κόλπου, μαζί με το μνημειώδες βουνό του Πάρνωνα, γνωστό και ως «Άγιον Όρος του Κρόνου», αποτελούν έναν μαγευτικό προορισμό για να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς.

Zen

Project: ZEN MINIMAL LUXURY HOUSING
Type: Hospitality
Firm: LandmArch. Architecture
Lighting Design: Sophia Poulopoulou
Mechanical Engineering: Inspiretech
Civil Engineering: Constantinos Markou, Κωνσταντινος Ζαροκωστας
Lighting Equipment: George Garyfallos, Lumiplan
Graphic Design: Andreas Wirf
3D design: Gelly Dimitrakopoulou
Architectural Photography: Dimitris Kleanthis
Location: Tyros, Greece
Year of completion: 2019